Teknik Bilgiler


Toplantı Odasına Giriş

 

Cep telefonunda Goolge Meet veya Gmail mobil uygulaması ile masaüsütnde  desteklenen bir web tarayıcısı veya Google Meet Progresif Web Uygulaması (PWA) gibi dört farklı uygulama üzerinden toplantıya katılabilirsiniz.

Cep  telefonunda Google (Chrome değil) uygulamasına (uygulamada varsa uygulamada  açılır)  veya  masaüstünde herhangi bir  tarayıcıya meet.israiliyat.com  adresini yazarak toplantıya doğrudan girebilirsiniz.  (ayrıca bu uygulamalarda bağlantı adresini bilmiyorsanız, bu programları açıp davetli iseniz  doğrudan veya biliyorsanız toplantı kodunu girerek de girebilirsiniz.

 Bir Google Meet görüntülü görüşmesine ilk kez katıldığınızda toplantıyı düzenleyenden erişim izni almanız gerekecektir.

ICIJS'22’de bildiri sunacak tüm katılımcılar ve sunumları dinleyecek konuklarla tek bir e-posta adresi kullanarak iletişim kurabilmek için “ICIJS Katılımcıları [ICIJS Participants]” (icijs-katilimcilari@googlegroups.com) ve ICIJS Konuklar [ICIJS Guests] (icijs-konuklari@googlegroups.com) adlı iki farklı e-posta grubu israiliyat.com@gmail.com adresine bağlı olarak oluşturulmuştur. Bu iki e-posta grubu, Google Takvim’de Google Meet bağlantısı olan “ICIJS'22” başlıklı toplantıya davetli olarak eklendi. Davetliler meet programını açtıkları zaman topaltı odası bilgilerine tıklayarak doğrudan da girebilirler

 

 

Google Meet Arayüzü

Meet’in basit bir arayüzü vardır:

§  Görüntülü görüşmede en önemli başlıklar şunlardır:

§  ekran paylaşmak için sağ alt köşeden “Şimdi göster”e tıklayınız.

§  soru sormak içinse sağ üst köşedeki “Etkinlikler  ”> “Sorular”a tıklayınız.

§  katılımcılara sohbet mesajları göndermek için sağ üst köşede “Sohbet” simgesine tıklayınız.

§  Bilgisayarınızın görüntü ve ses ayarlarını değiştirme (≡ değil)> Ayarlar’a gidiniz

§  Olası sorunları gidermek için bakınız.

 

Altyazı ve Çeviri

 

Yazışmalardaki yazıyı ve konuşmalardaki sesi çevirmek için farklı yollar vardır:

E-posta çevirisi için Android'deki Gmail uygulamasında lütfen metni vurgulayıp 3 noktalı menüyü tıklayarak veya çeviri uygulamasına kopyalayarak çevirin. Masaüstünde tarayıcıdaki üç noktayı tıklayarak açılır menüdeki "Mesajı Çevir"i açın.

 

İngilizce sunumları dinlerken altyazıları açmak, ses işleme bozuklukları, konuşulan İngilizceyi anlamada zorluk ve evcil hayvanların veya uyuyan çocukların varlığı durumunda daha iyi anlaşılmasını ve sunuma odaklanmasını sağlar.

Altyazıları açmanın bir diğer yararı da çeviri olanağı olmasıdır. Bunun için uygulama masaüstünde tarayıcıda açılmalıdır.

Cep  telefonunda   Meet uygulaması yerine Chrome uygulamasında masaüstü sitesi görünümü açılmalıdır. Bunun için meet.israiliyat.com adresini girmeden önce  Masaüstü sitesi görünümü açılıp Diğer seçenekler () > Masaüstü sitesi görünümü açılmalıdır. Tarayıcıda açıldıktan sonra altyazılar doğrudan veya ayarlardan (Diğer seçenekler ( (≡ değil))> Ayarlar>Altyazılar>) etkinleştirilmelidir.

Daha sonra ise  Chrome sayfasında herhangi bir yeri sağ tıklanarak "Türkçe diline çevir" yapılmalıdır

 

Konuşmaları yazıya aktarmanın veya  diğer dillere çevirmenin faklı yolları da vardır:

§  Android için Erişilebilirlik ile Canlı Altyazı'yı kullanma (tüm diller, android 10 ve sadece İngilizce)

§  Google Çeviri ile Çift dilli bir sohbeti çevirme

§  Google Docs and Google Slides Doküman Düzenleyicilerindeki Sesinizle yazma ve çeviri ile (sistem/iç ses olursa gürültü olmaaycağı işçin daha kaliteli olur, Install Tactiq Pin Chrome Extension (it’s free).

§  Google Asistan ile Çevirmen moduyla sohbetleri çevirme veya Sesinizle yazmak için

§  Google keep ile Sesinizle not oluşturma

§  Gborad ile Yazarken çevirme

§                                                                                                                                                WWord ile Kayıtlarınızın dökümünü yapma ve Metni farklı bir dile çevirme

 

 

 

Drive

Katılımcıların konferansla ilgili sunum ve belgelerini yükleyebilmeleri ve birbirleri ile paylaşabilmeleri amacı ile “Katkıda bulunan” rolü ile "dosya ekleme ve düzenleme"” iznine sahip “ICIJS Shared Drive/ Ortak Drive” (icijs.drive.israiliyat.com) başlıklı bir ortak klasör oluşturuldu.

Önceden kayıt video çekimi göndermeyenler, her türlü olasılığa karşı önlem olarak çektikleri videoları, Google Drive kullanılarak israiliyat.com@gmail.com veya info@israiliyat.com adreslerine eposta ile göndermeli veya ICIJS Shared Drive/ Ortak Drive’a yüklemelidir.

Önceden kayıt videoları hazırlanmasında farklı yöntemler denenebilir: i. cep telefonu/ laptop ile kayda alma (konuşan kafa/talking head) ii. ekran kaydı (Windows) iii. ses ve/ya görüntülü slaytlar (PowerPoint), iv. görüntülü toplantı uygulamaları (Zoom, OBS, Webex, Skype, Meet,  GoToMeeting, Teams)

Kayıtlar

Videolar Google Drive’daki Meet Recordings’e kaydedilecektir. Bu klasör “görüntüleyen” izni ile katılımcıların paylaşımına açılmış olup klasörü görüntüleyebilir, paylaşabilirsiniz. Ayrıca İnternetteki herkes bu bağlantıyı kullanarak da görüntüleyebilir. Klasör konferansın son günü paylaşıma kapatılacaktır. Görüntülü toplantı kayıtlarına izleme: Görüntülü toplantı kayıtlarını, i. Meet Recordings (kayitlar.israiliyat.com ) linkine, ii. Google Meet görüntülü oturumu açıkken sol alt köşedeki ICIJS'20 başlıklı toplantı adındaki Ekler'e, iii. sizinle paylaşılan Google Takvimindeki konferansın etkinliğinin Açıklama kutusunun en altındaki Ek’lere tıklayarak izleyiniz.

Ekran Paylaşımı Yaparken Google Meet Ana Sayfasını Görüntüleme

 

Google Meet’de belge, sunu ve e-tablo, resim, video vb bilgileri ekran, pencere veya sekme gösterimi  ile paylaşırken sunumu yönetmeyi kolaylaştırması amacı ile paylaşılan pencere veya sekme ile Google Meet ana sayfasını penceresini aynı anda ekranda görüntüleyebilmek için her iki pencerede yeniden boyutlandırılmalıdır.

Google Meet ile doküman, sunu ve e-tablo, resim, video vb bilgileri ekran, pencere veya sekme gösterimi  ile paylaşabilken paylaşılan ekran, pencere veya sekme tüm ekranı kapsadığı için Google Meet sekmesini/penceresi paylaşamı yapan kullanıcı tarafından görülememektedir. Fakat paylaşamı yapan, paylaştığı ekranın yanında öz  ve diğer kullanıcı diğer kullanıcıların (katılımcıların) yüzlerin/karolarının olduğu Google Meet sayfasını görüntülemek istemektedir. Bunun için en pratik yol, paylaşılan pencere/ sekme ile Google Meet sayfasının pencersini yeniden boyutlandırarak (resize a window) aynı anda ekranda görüntülenmesidir (ekran bölme (split screen) gibi).

Öncelikle Google Meet sayfası sekme ise pencereyi bağımsız pencere (üçüncü taraf eklenti ile de olabilir) veya uygulama haline getirdikten sonra boyutunu küçültüp uygun bir yere yerleştiriniz. Sonrasında ise paylaşacağınız Powerpoint, Word, tarayıcı vb program penceresinin boyutunu küçültüp Google Meet ana sayfasının olduğu pencerenin yanına koyunuz. Ekranı gösterirken Şimdi göster'i   tıklayıp ekranın tamamı seçmek yerine pencere veya sekme olarak seçmeniz durumunda diğer kullanıcıların (katılımcıların) sizin Google Meet ana sayfanızı görmeyeceklerdir. Ekranın tamamı seçilirse görüntüde

 

Tamamlayıcı Mod

İkinci bir ekranda Google Meet görüntülü toplantısına katılmak için Tamamlayıcı Mod'u kullanabilirsiniz. Tamamlayıcı Mod'da akustik geri beslemeyi önlemek için mikrofonunuz ve videonuz kapatılır.

 

Google Meet Progresif Web Uygulaması (PWA )

Google Meet Progresif Web Uygulaması (PWA) ile masaüstü uygulaması olarak açabileceklerdir. Bu işlem herhangi bir yeni özellik eklememektedir. Ancak bağımsız bir uygulama gibi davranarak sekmeler arasında geçiş yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak iş akışınızı kolaylaştırmaktadır. Daha kolay erişime ek olarak, PWA'ların aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok başka kayda değer faydası vardır: yerel, uygulama benzeri deneyim, çevrimdışı ve düşük ağ koşullarında erişilebilirlik, her kullanıcının ekran boyutuna uyarlanabilirlik, güvenli ağ ortamı.

PWA’yı bilgisayarınıza yüklemek için  meet.google.com’a gidin ve URL çubuğunun en sağ ucundaki yükle simgesini tıklayın. Bu olmazsa Web sayfası masaüstü kısayolu oluşturma işlemi ("pencere olarak aç" işaretlenmeli) yapılmalıdır.

Çok Noktalı Video Konferans

Farklı nedenlerle (paylaşma: iç ses olarak çoklu ortam veya ekran) diğerinde mikrofon ile konuşma *) Google Meet uygulamasını aynı veya farklı kullanıcı adı ile tek cihazın tarayıcının ayrı sekmelerinde/ pencerelerinde veya çoklu cihazlarda birden fazla arama yapmak (çağrı almak, üçüncü taraf uygulamalardaki ve oyunlardaki arama ve iletişim) veya çoklu ortam oynatma durumu olabilir. Benzer şekilde Farklı nedenlerle (mesajlaşmak/ epostalaşmak) iletişim kurma olanağı olmaması, spiker kulaklığı gibi ikinci bir ses ile bilgi alınabilir) aynı veya farklı cihazlarda farklı uygulamalarla (meet, duo, zoom) arama zorunlu veya yararlı olabilir.

Normal durumlarda aynı cihazda, ayı anda sesli içerik servisi (medya oynatma veya arama) olmayacağı için ses problemi olmaz. Ama iki cihazında ses girişi ve çıkışlarının olması yankıya yol açacaktır. Bunun için cihazlardan birinin hoparlörün tamamen kapatılması/ kısılması ya da mikrofonlu bir kulaklık kullanılması konuşulmadığında kapatılması gereklidir. Bu tür durumlarda çift bağlantıya sahip çoklu nokta (multipoint) kulaklık en iyi çözüm olabilir. (Google pixel buds, HUAWEI FreeBuds, Samsung Galaxy S8 Çift Ses) öncelikli cihazda ses çıkışı kulaklıktan çalınırken diğerinde hoparlörden çalınacaktır.

Ayrıca aynı cihaza iki bluetooth kulaklık ve hoparlör bağlanabilir.

Oturum Videolarının Youtube’a Yüklenmesi ile İlgili Bilgi

 

Alan içi canlı yayının olduğu ama Youtube canlı yayın özelliğinin olmadığı Google Meet’de canlı yayının ancak Youtube kodlayıcı (encoder) OSB gibi programlarla yapılacak olmasından dolayı, Youtube canlı yayını olmayacaktır. Videoların daha sonra israiliyat.com’un Youtube kanalına yüklenecektir.

 

Yüklenilen oturum videonuz, İsrailiyat Youtube kanalında baglantıya sahip olanlar için erişilebilir ("Liste Dışı") olarak yayınlanır (“Gizli” ve “Herkese Açık” değil) – bu, oturum videonuzun URL bağlantısının paylaşılamayacağı, oturum videonuzun bir kanal bölümüne eklenmeyeceği, aramalar, ilgili videolar ve önerilerde gösterilmeyeceği, kanalımızda yayınlanmayacağı, abone feed'inde gösterilmeyeceği ve yorum yapılamayacağı anlamına gelir. Oturum videonuzun URL bağlantısının konferans web sayfasına yerleştirilmesi planlanmaktadır – bu, oturum videonuzun aramada görüneceği anlamına gelir. Yalnızca liste dışı video URL bağlantısına sahip olanlar veya konferans web sayfamızı ziyaret edenler videoyu izleyebilir ve web sitelerine yerleştirebilir.

Youtube’a yüklenen oturum videolarında her sunum için ilerleme çubuğunda bölüm eklenir. Tüm oturumların URL linkleri konferans katılımcılarının tümüyle paylaşılır. İsteyen konuşmacılar kendi bölümüne bağlantı vererek paylaşma veya çeşitli uygulamalar (https://ytcutter.com vb.) ile videolarının ilgili bölümlerini kişisel amaçları için indirme hakları da vardır. Katılımcıların oturum videolarının URL bağlantılarını paylaşmaları veya bir yere eklemeleri durumunda sorumluluk bize ait değildir.

Oturum videonuzun URL bağlantısının konferansın web sayfasına yerleştirilmesini istemiyorsanız, lütfen isteğinizi eposta ile gönderiniz. Bu durumda videonuzun URL bağlantısı konferans web sayfasına yerleştirilmeyecektir. Unutmayınız ki, her bir oturum tek bir video olarak yüklendiği için bu oturumdaki diğer konuşmacılar link çıkarma isteğinden etkilenecektir. Ayrıca önerilmese de hata yapma veya hassas verilerin paylaşılmaması vb gerekçelerle sunumunun Youtube'a yüklenmesine izin vermek istemiyorsanız lütfen isteğinizi eposta ile gönderiniz. Bu durumda sunumunuzun olduğu bölüm çıkarılarak oturum videosu yayınlanacaktır.

Bölümlendirme yapılırken sadece konuşmacıların konuşmaya başladığı an dikkate alınmıştır. Oturum başkanının konuşmaları veya soru cevapların olduğu bölümler için ayrı bir bölümlendirme yapılmamıştır.

Toplantıyı kaydedilirken ekran düzeni (screen layout) olarak karo (tile) düzeninde, kenar çubuğu (sidebar) tercih edilerek karo sayısı konuşanları (oturum başkanı ve konuşmacılar ve katılımcılar) tek tek ekrana alacaktır.

Bölümlendirme yapılırken sadece konuşmacıların konuşmaya başladığı an dikkate alınmıştır. Oturum başkanının konuşmaları veya soru cevapların olduğu bölümler için ayrı bir bölümlendirme yapılmamıştır.

 

Yazılı/görsel soru cevap (Q&A) ve mesajlaşma için Google Meet kullanılacaktır. Ayrıca sorular israiliyat.com@gmail.com adresine gönderebilir, ortak klasörde paylaşılan “Q&A/ Soru Cevap” dosyasına yazılabilir veya Google Slaytlar ile soru alınabilir. Konferanstaki kişilerle iletişim kurmak için Google Chat’te “ICIJS Chat” odası (chat.israiliyat.com) oluşturularak iki e-posta grubu üyeleri bu odaya davet edildi.